Архитектура

Коледа – Одухотвореният дом

Posted at 01.12.2012 | By : | Categories : Архитектура | Коментарите са изключени за Коледа – Одухотвореният дом

Коледа – предусетена и предвкусена се настанява в дома ни, за да го направи лъчист и поетичен.

Когато жълтата окраска на есента даде път на бялата зимна магия, у нас започва да се заражда надеждата за бяла и благодатна Коледа.

С много малко усилия можем да настаним празничния дух вкъщи. Често разбирането за красиво се крие в простотата, точно както в природата.

В големите и просторни трапезарии можем да си позволим повече декорация и цветове, докато в малкото помещение трябва да сме по-пестеливи, да избягваме цветова пренаситеност и много отразяващи повърхности.

Цветовете са катализатор на енергия и е добре с тях да се борави  умерено и с разбиране. Бялата и червена Коледа остава класика за всеки дом – бялото израз на чистота, нежност, сантимент, а червеното носи плодородие, благополучие, просперитет. Свежите зелени клонки в декорацията придават усещане за неподправеност и жизненост. Много лек акцент в сребристо ще добави блясък и капка суета.

Мебелите с матово излъчване, с меки и заоблени форми, бялата дамаска, лежерно декорирана с декоративни червени възглавници, правят домашния свят приласкаващ и уютен.

Елхата носи семейна хармония и изобилие. Тя е атрибут, без който Коледата би била невъзможна. Дръвчето може да е малко, но е важно около него да има простор, за да може „да диша”. Украсата на коледната елха е истинско предизвикателство за всеки дом и семейство. Тя трябва да остане привилегия на най-малките, макар и да се създаде весела бъркотия. Това е празникът на децата – чист и неподправен като тях самите. Ръчно изработените играчки ще активизират детската фантазия и ще допринесат за едно автентично усещане.

Настроението наднича от всеки ъгъл на стаята в коледния ден. На големия трапезарен скрин може да декорирате разнообразие от съдове, форми и текстури, за да създадете разчупен дизайн, който е гъвкав по отношение на интериора и се вписва добра във всяко помещение.

Топки., панделки, шишарки в прозрачни вази и чаши ще разказват вълшебна горска приказка в бяло и червено.

На този ден масата е тази, която обединява и приканва към топло общуване и сърдечни истории. Около масата трябва да има достатъчно пространство и светъл простор.

Любителите на семплата подредба могат много ефектно и лесно да придадат празничен привкус като сложат червена салфетка  и до нея клонче в кръгла бяла чиния,

а по средата на масата да запалят свещи в различни цветове и дължина върху борови клонки.

Ценителите на лукса пък ще се чувстват приятно и празнично сред сребро, кристал и порцелан – бяла покривка и бели чинии, блясък на сребърни прибори и звън на кристални чаши, елегантни свещи и купа пълна с червени и сребърни топки.

Независимо как ще изберете да подредите масата, не забравяйте да сложите на нея плодове, за да е пълна къщата; червено вино, за да има изобилие; мед, за да е сладък животът. В такава ароматна атмосфера ще празнуват всички сетива.

И най- важното – на този ден трябва да сте с хората, които обичате, защото Коледа е време за даване, мир и разбирателство. Отваряме сърцата си, за да си спомним, че добротата е вътре в нас. Не забравяйте, че всяко коледно пожелание може да се сбъдне ако истински вярваме в него.

Нека Бог благослови мечтите Ви

И да ги претвори в дните Ви!


narrative essay writing

Comments are closed.